Μερικές συμβουλές για μέγιστη ζέστη και οικονομία στο σπίτι σας!

σωστή και οικονομική θέρμανση

Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν μας βοηθάει μόνο στο να σώσουμε τα χρήματά μας, αλλά ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε στην σταθεροποίηση των κλιματικών αλλαγών, για ένα ασφαλές μέλλον του πλανήτη.

Θα σας παρουσιάσουμε μια σειρά από τιπς, με τα οποία μπορείτε να ζεσταθείτε πιο γρήγορα, πιο εύκολα και φυσικά με ελάχιστα έξοδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο κομμάτι της θέρμανσης δεν είναι το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιούμε, αλλά η απώλεια θέρμανσης προς το περιβάλλον.

Κάντε συντήρηση στο σύστημα θέρμανσης τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Τα περισσότερα συστήματα θέρμανσης δεν είναι 100% αποδοτικά. Ένα 20% από την ζέστη που παράγεται χάνεται μέσω της καμινάδας. Αυτή η απώλεια μπορεί να φτάσει και το 30% εάν το σύστημα θέρμανσης δεν έχει δεχτεί την  απαραίτητα συντήρηση.

Να ελέγχετε συχνά για διαρροές.

Η διαρροή νερού ή πετρελαίου αναγκάζουν το σύστημα θέρμανσης να μην δουλεύει αποδοτικά. Ελέγξτε για σημάδια διαρροής, στις δεξαμενές, στην εγκατάσταση σωληνώσεων, στις βαλβίδες και στις διάφορες φλάντζες.

Αποφύγετε να προμηθεύεστε μικρές ποσότητες πετρελαίου.

Στις μικρές ποσότητες δεν είναι εύκολο να ελέγξετε απόλυτα την παράδοση πετρελαίου. Προσπαθήστε να προμηθεύεστε μεγάλη ποσότητα πετρελαίου, όσο χωράνε οι δεξαμενές σας πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές και προσφορές. Έτσι τα χρήματά σας θα έχουν καλύτερη απόδοση σε σχέση με την ποσότητα πετρελαίου.

Εξασφαλίστε πως δεν θα ξεμείνετε ποτέ από πετρέλαιο θέρμανσης.

Όταν ξεμένουμε από πετρέλαιο, θα χρειαστεί να ξοδευτεί μία ποσότητα πετρελαίου για να μπορέσει να εξαερωθεί το σύστημα και να λειτουργήσει ξανά. Αυτό θα σας κοστίσει επίσης και σε περισσότερα χρήματα για την συντήρηση. Φροντίστε να κρατάτε σταθερή την θερμοκρασία στην κατοικία σας, γιατί εάν το σύστημά σας μείνει εκτός, θα χρειαστεί να δουλέψει πολύ περισσότερο για να επαναφέρει την θερμοκρασία και να την διατηρήσει.

Χαμηλώστε τον θερμοστάτη.

Χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη κατά 1 μόνο βαθμό, θα μπορούσατε να γλιτώσετε περίπου 10% στον λογαριασμό θέρμανσης. Η προτεινόμενη θερμοκρασία για ένα σπίτι είναι περίπου 20 βαθμοί Κελσίου.  Με μεγαλύτερες τιμές αναγκάζετε το σύστημα να δουλεύει περισσότερο για να πιάσει την θερμοκρασία και φυσικά για να την διατηρήσει.

Χρησιμοποιείστε αυτόματο προγραμματιζόμενο θερμοστάτη.

Προγραμματίστε την θέρμανση ώστε να την έχετε μόνο όταν την χρειάζεστε, με διαφορετικές τιμές μέσα στην μέρα. Για παράδειγμα ανεβάστε την θερμοκρασία το πρωί που τα παιδιά ετοιμάζονται για το σχολείο, χαμηλώστε την στην διάρκεια της ημέρας που λείπετε από το σπίτι, ανεβάστε την θερμοκρασία όταν θα επιστρέψετε από την δουλειά και χαμηλώστε την πάλι κατά την διάρκεια του ύπνου. Έτσι εξασφαλίζετε ένα άνετο περιβάλλον για την οικογένεια σας και ταυτόχρονα γλιτώνετε περιττά έξοδα.

Μην ξοδεύετε ενέργεια για να ζεστάνετε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε.

Κλείστε τα σώματα και τις πόρτες σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε. Τα δωμάτια αυτά λόγω της απουσίας ανθρώπων (θερμότητα, χνώτα κτλ) χρειάζονται μεγάλες ποσότητας ενέργειας για να ζεσταθούν.

Σφραγίστε με ειδικές ταινίες τις πόρτες και τα παράθυρα.

Οι περισσότερες πολυκατοικίες και μονοκατοικίες δεν διαθέτουν σύγχρονα κουφώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται τεράστια ποσότητα θερμότητας από τα σημεία των ενώσεων στα κουφώματα. Οι ειδικές ταινίες, που πρέπει να τοποθετηθούν με προσοχή στα σωστά σημεία, θα αποτρέψουν αυτού του είδους της απώλειες.

Φροντίστε να διατηρείτε ανοιχτό το πεδίο μπροστά από τα σώματα θέρμανσης.

Τοποθετώντας αντικείμενα, πάνω ή μπροστά από τα σώματα θέρμανσης, αποτρέπεται την μέγιστη απόδοσή τους. Φροντίστε ώστε όλα τα σώματα να είναι ελεύθερα στον χώρο που τα χρησιμοποιείται

 

Μονώστε της δεξαμενές νερού και την σοφίτα.

Η μόνωση θα κρατήσει το νερό πιο ζεστό κι έτσι δεν θα απαιτείται πολύ ώρα για να έρθει στην σωστή θερμοκρασία. Επίσης η μόνωση της σοφίτας, εάν διαθέτετε, θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειες θερμότητας.

 

Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν εύκολα και απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε αισθητά τον λογαριασμό για την θέρμανση. Η εταιρεία μας είναι πάντα στην διάθεσή σας για να σας βοηθήσει μέσα από τις υπηρεσίες της (εγκατάσταση και συντήρηση καυστήρων,  θέρμανση αερίου, επιδιορθώσεις σωληνώσεων, μονώσεις)  και τις προτάσεις έξυπνων συστημάτων θέρμανσης. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία.

Καλό χειμώνα!!!